Passeig Estació LlumLa manca d’il•luminació en llocs de pas continua sent una assignatura pendent de l’equip de govern del PP. Ja fa 3 anys que plantejarem un Pla de millora de l’eficiència energètica que el PP no va tindre en compte. Ara presenten un Pla d’Estalvi Energètic a 7 mesos d’eleccions. Més val tard que mai.

Alzira, 7 de novembre de 2014
L’Ajuntament d’Alzira presentà ahir dijous un Pla d’Estalvi Energètic. Benvinguda siga aquesta mesura i totes les que ajuden a estalviar energia i diners a les arques públiques i més quan aquesta proposta ja la plantejarem en una moció fa ara 3 anys i que no va ser portada a Ple per l’Alcaldessa.

Sense conèixer tots els detalls d’aquest Pla, des de Compromís considerem que la il•luminació als nostres carrers té clars desequilibris. Hi ha zones ben il•luminades com la zona del Parc de l’Alquenència o l’Avinguda Pare Pompilio, o el polígon del Pla amb totes les llums enceses quan hi ha poques empreses instal•lades encara; i zones de penombra o falta d’il•luminació com en el polígon de la Carretera d’Albalat o com passava fins fa poc en el carrer Gandia des de l’encreuament de la rotonda de Vicente Vidal fins a la rotonda amb la carretera CV-50. En l’últim cas aquesta situació ha suposat que durant messos en determinats torns els treballadors que anaven a peu havien d’accedir a fosques a l´empresa Ice Cream Factory.

Un altre exemple dels llocs on continuen sense donar una solució és l’accés que va des del pont de ferro fins a l’estació del tren, amb llocs il•luminats i zones de penombra, entre elles els passos de vianants.

Fa falta un estudi actualitzat i racional de les necessitats d’iluminació dels carrers d´Alzira prioritzant els factors de seguretat vial i ciutadana, ja que una assignatura pendent en quan a seguretat vial per la nit són els passos de vianants per la gran quantitat que queden en penombra o a fosques per una mala distribució dels punts de llum.

Quan van planificar els passos de vianants no van tindre en compte la visibilitat dels mateixos per la nit, o quan van posar els fanals nous o van decidir apagar alguns per estalvi energètic no van valorar la existència dels passos de vianants. Així, ens trobem en fanals apagats en alguns passos de vianants i encesos uns metres més endavant. Són situacions que son fàcils de solucionar si hi ha voluntat política. Per agafar un exemple en el cas de la carretera que va des del pont de ferro fins a l’estació, els dos passos de vianants estan en penombra a pesar de tindre una farola prop, però aquestes pareix que estan apagades per estalvi energètic o per estar avariades mentre, uns metres més endavant, estan enceses.

Des de Compromís per Alzira ja presentarem un prec per escrit ara fa un mes a la regidora de Serveis Públics per a que, per un costat, s’actue de manera immediata per a dotar d’il•luminació al polígon de la Carretera d’Albalat i als voltants de la zona d’oci del Carrer Gandia i, per altre, que els tècnics municipals realitzaren un estudi de l’enllumenat públic de la Ciutat per tal de, amb les conclusions que es tragueren, poder fer un Pla per a la il•luminació urbana racional i igual per a tota la ciutat.

Esperem que el Pla d’Estalvi Energètic que presentà ahir l’equip de govern vaja pel camí que venim reclamant des de fa 3 anys i que incloga un estudi que creiem necessari sobre les zones on cal més il•luminació i on menys, del control dels horaris d’encesa i apagada de la il•luminació publica tant a les escoles i edificis de l’ajuntament com als carrers, passant per la col•locació de sensors allà on els tècnics consideren que calen. Més val tard que mai però, com en altres coses, el PP espera a fer-ho a 7 mesos de les eleccions.

Adelaida Pau
Regidora Compromís per Alzira