Com cada any, hem dipositat un ram de flors en memòria de totes les víctimes i hem llegit el següent manifest contra les violències masclistes:
“En 2021, fins al mes de setembre han estat assassinades al País Valencià 3 dones, Zuita (Vila Joiosa), Maria Soledad (Sagunt) i Johana Andrea (Borriana).
Al conjunt de l’Estat Espanyol ens trobem amb 48 dones assassinades per aquest tipus de violència, a més d’altres 3 casos d’assassinats en investigació i 5 criatures, segons dades de la Coordinadora Feminista de València. Des de l’any 2003 hi ha comptabilitzades a tot l’Estat espanyol 1.118 dones víctimes mortals, segons dades del Ministeri d’Igualtat. Són unes dades per a la reflexió de tota la societat, però també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar contra aquest problema social.
Els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista que continuen sotmetent les dones en tots els àmbits de la seua vida, i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de dones i xiquetes. Aquestes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d’un sistema social patriarcal, present a totes les estructures de la societat, que no considera la igualtat un autèntic dret de les dones, que si bé es manifesta genèricament a les lleis, a la vida real manté rols i responsabilitats diferenciats, resta credibilitat i autoritat a les dones, cosifica el seu cos, consolida pautes culturals que transmeten i reprodueixen estereotips que posen l’accent en les responsabilitats i culpabilitats de les dones, que sobrevalora el que és considerat masculí i devalua i invisibilitza el que és considerat femení i que perpetua la cultura de l’abús de les dones apropiant-se dels seus cossos i de la sexualitat, mitjançant la cultura de la violació. Prostitució i ventres de lloguer són part d’eixa cultura de la cosificació de les dones.
És en aquest context on ens trobem atacs tan greus com les violacions en grup. A Alzira no estem exempts d’esdeveniments violents, com la violació en grup que va patir una menor alzirenya el gener d’enguany i per la qual han estat condemnats 3 menors. També tenim en el nostre record a Jenny Lara i els seus 2 fills, a Carla Rodríguez Martín o a la xiqueta Maia i sa mare Victorita.
Tot i que manca molta feina, tant ciutadana com institucional, el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista així com del Pacte Estatal Contra la Violència de Gènere i Masclista són unes eines fonamentals per seguir lluitant perquè plantegen una sèrie de línies estratègiques que busquen garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista així com la sociabilització, per tal que aquest tipus de violència siga concebuda com un conflicte polític i tinga una dotació de pressupost estable. Els objectius han estat consensuats per partits polítics, agents econòmics i socials, associacions feministes, institucions públiques, universitats, poder judicial valencià, forces de seguretat i tercer sector.
Enguany, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha presentat la primera Estratègia Valenciana contra les Violències sexuals, un full de ruta per als propers quatre anys que posa de manifest la necessitat de donar resposta a la societat des d’una transformació profunda que defense, protegisca i garantisca fermament l’exercici ple dels drets i la llibertat de les dones, de la seua capacitat de decisió sobre el propi cos, sexualitat i vida i que promoga i valore unes relacions lliures, respectuoses, consensuades i horitzontals entre les persones, i que fomente i cultive l’empatia, l’afecte, els bons tractes, el desig i el plaer.
La implicació responsable dels Ajuntaments en les polítiques d’igualtat també és fonamental per evitar les situacions de risc de moltes dones. Per ser les Administracions més properes a la ciutadania, són els governs que poden donar una resposta més ràpida i eficaç a aquest problema social. En aquest sentit, reivindiquem les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere a més d’exigir-ne el finançament necessari per a mantenir el compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen.
En definitiva, des de Compromís Alzira volem transmetre el nostre més sentit record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere, expressem el nostre rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència i manifestem el nostre compromís amb les víctimes.”