Des de Compromís Alzira hem engegat un debat social per poder tractar la problemàtica del ferrocarril al País Valencià en tots els seus vessants (Rodalies, trens de llarga i mitja distància, mercaderies i AVE) amb la finalitat de crear un espai on debatre i donar veu a la ciutadania. En format de taula redona han participat diferents membres de la societat civil pertanyents a col·lectius, associacions i plataformes ciutadanes. El debat ha sigut moderat per Vicent Camarasa membre de l’executiva de Compromís Alzira.

En primer lloc, Joana Oliver en representació del col·lectiu Indignats amb Renfe, ens ha explicat la gran tasca que desenvolupen en les xarxes socials com a resposta indignada enfront de Renfe. Arran la pandèmia s’han anat perdent milers d’usuaris a l’any, però aquesta situació no és de hui, ja que fa més de 30 anys que es va denunciant aquesta problemàtica. La plataforma a la qual pertany Oliver va començar en les xarxes socials per tal d’organitzar un front comú i visibilitzar així les seues reivindicacions. Han realitzat nombroses accions com poden ser: mocions en més de 25 ajuntaments, han arreplegat 3.732 signatures per un tren digne i que seguidament van presentar al Síndic de Greuges, a més de realitzar la campanya “Xiulem pel tren”. El conseller socialista Arcadi España va prometre realitzar “micro decisions” per millorar la qualitat del servei però s’ha vist que són insuficients, a més de no ajustar-se a la realitat. Des d’Indignats amb Renfe volen que també es millore l’App de Renfe perquè no està coordinada amb el que passa realment.


En segon lloc, Rafa Villalva, com a coordinador de la Plataforma Usuàries del Tren Valencià, ha centrat la seua intervenció en tres punts centrals: puntualitat, comoditat i preus. Villalva remarca que la puntualitat en el servei de rodalia és un autèntic caos a més d’incomplir la relació contractual amb l’usuari. Des d’aquesta plataforma demanen uns horaris amb una calendarització fixa i ben estructurada en els transbords. També demanen una ampliació d’horaris sobretot a l’estiu, ja que és alarmant la reducció de trens durant aquests mesos en el que no tots tenen vacances. Pel que fa a la comoditat, Villava explica la necessitat d’instal·lar seients ergonòmics i una lluminària que conviden al descans. A més a més demana que s’instal·len espais còmodes per dur bicicletes perquè d’aquesta manera amplien el radi d’influència. Pel que fa als preus, Villalva proposa que s’incentiven els abonaments dirigits a la gent que utilitza el cotxe a més d’eliminar la data de caducitat d’aquests.

En tercer lloc, Juan Ramón Ferrandis com a coordinador de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril-CGT ha exposat una sèrie de dades que han il·lustrat la problemàtica en les rodalies valencianes. Ferrandis assenyala que des de 2008 fins al 2018 s’han perdut 24 milions de passatgers que, per tant, han optat pel transport privat, amb el conseqüent augment de CO2. Les polítiques actuals realitzades pel Ministeri de Transports fa que la gent patisca un dels pitjors serveis en tot l’estat espanyol. Ferrandis argumentava que fan falta més maquinistes i un millor manteniment dels trens, ja que abans de la pandèmia es cancel·laren fins a 7.590 trens. També comenta la poca optimització de les inversions realitzades, ja que en Alzira tenim una via per a l’AVE que ha costat 700.000.000 d’euros i en la que no ha passat cap tren en 14 anys. Segons Ferrandis, en els últims anys s’han invertit 80.000 milions d’euros en alta velocitat, mentrestant, quasi no s’han executat les inversions en el ferrocarril convencional.


Finalment ha intervingut Vicent Torres, Doctor en economia i membre de Compromís Verds-Equo. Assenyala la incapacitat de rectificació per la mala gestió d’alguns polítics. Torres comentava que en cal formar a més maquinistes i duplicar les vies on encara no estan duplicades com pot ser el tram Xàtiva-Alcúdia o Cullera-Gandia. Torres reivindica millorar la pàgina web de Renfe a més d’unificar els diferents serveis en un mateix portal web.


Podem extraure diferents conclusions d’aquest primer debat ciutadà i que es resumeixen en els següents punts, que són fonamentals: traspàs de les competències en matèria de transport juntament amb una inversió i uns pressupostos justos. Perquè ja hem tingut l’experiència que quan nosaltres ens auto governem les coses ixen millor.