Graciela Ferrer, diputada de Compromís a les Corts Valencianes, i Alfons D. Gento, membre de l’Executiva de Compromís Alzira.

El Riu Xúquer i els seus afluents són la sang de la nostra comarca. Les seues aigües han nodrit històricament l’Albufera a través dels retorns de reg del regadiu històric de la Ribera del Xúquer,  i són fonamentals per al bon estat del parc natural, del Baix Xúquer i  la recàrrega dels aqüífers litorals. De la quantitat i la qualitat d’aigua del Xúquer i els seus aqüífers depèn la salut dels nostres ecosistemes, així com la disponibilitat d’aigua potable per a beure, la producció agrària i les activitats industrials i de serveis. El riu ha donat vida des de temps immemorials a tota la comarca, li devem, fins i tot, el nostre nom: La Ribera.

Des de l’any 1998 s’està actuant en la modernització de les infraestructures i gestió dels regadius històrics de la Ribera de Xúquer, per passar de reg a manta a reg per degoteig, reduint substancialment els retorns de reg i, amb això, reduint la demanda d’aigua per a regadiu i les aportacions a l’Albufera, el Baix Xúquer i la recàrrega de l’aqüífer de la Plana Sud. A hores d’ara la modernització dels regadius de la Séquia Reial del Xúquer ha assolit el 50% de les 15.500 ha de superfície inicialment prevista, i es troba pendent d’executar la 2a fase. D’altra banda, es va reduir el cabal base del Xúquer que arriba a la Ribera, per la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental i la reducció de precipitacions en la conca alta i mitjana del riu.

Des de 2016, la Conselleria d’Agricultura ha impulsat decididament l’agricultura ecològica al nostre territori, amb el  I Pla Valencià de Producció Ecològica, ara en fase de renovació. Des d’aleshores, les superfícies cultivades en agricultura ecològica s’han  incrementat substancialment, i la producció ecològica s’ha demostrat un instrument eficaç per diferenciar el producte alimentari valencià per la via de la qualitat, generant una major competitivitat i millors retribucions per a les persones llauradores, a banda d’avantatges ambientals en termes de conservació de sòl, aigua i biodiversitat que ens fan més resilients front al canvi climàtic. A més a més, aquest model d’agricultura afavoreix la incorporació de persones joves i de les dones al sector, contribuint a la igualtat i el relleu generacional, com posava de manifest la Consellera en la presentació de l’Informe de 2020 del Sector Ecològic de la CV.

Des de Compromís, tenim clar que una de les claus pel futur de la nostra agricultura és destinar recursos per aplicar la millor tecnologia al regadiu i a la resta de feines agràries, per tal de proporcionar aliments saludables i, al mateix temps, mantenir la productivitat, augmentar la fertilitat del sòl i la biodiversitat, i reduir l’empremta de carboni de la producció d’aliments. En aquest sentit, calen compromisos per millorar els sistemes de producció agroalimentària, que garantisquen la compatibilització de la fertirrigació comunitària amb l’agricultura ecològica i el policultiu en aquells sectors o zones regables ja transformats a reg per degoteig, tal i com es recomana a la Guia redactada amb eixa finalitat per la pròpia Conselleria.

I tot això juntament amb mesures que reforcen la posició dels nostres llauradors i llauradores en la cadena de valor i la percepció de preus justos pels seus productes,  defensant-los front a la competència deslleial d’altres regions del món i implementant polítiques de recolzament dels serveis ecosistèmics i de millora dels serveis públics en el món rural.

Aquesta visió està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les Estratègies Europees “De la Granja a la Taula” i “Biodiversitat 2030”, en les que la Comissió Europea aposta per l’agricultura ecològica i protegir la biodiversitat, marcant terminis per reduir l’ús de fitosanitaris i fertilitzants químics que acaben contaminant les aigües i el sòl, qüestió de la que tenim sobrada experiència a la Ribera.

Considerem fonamental estudiar si les obres de modernització de executades han assolit els objectius que tenien previstos, inclosos els ambientals, i també garantir que l’execució de les obres pendents es faça d’acord a dues premisses fonamentals: en primer lloc, que els estalvis produïts s’assignen íntegrament a garantir  els cabals ecològics de l’Albufera i del Baix Xúquer; i, en segon lloc, que es generalitzen les pràctiques sostenibles i saludables demanades al Pacte Verd Europeu i per les mesures per fer front a l’emergència climàtica, tan necessàries per a assegurar el futur de la nostra agricultura i de la qualitat de vida de la comarca. Per això entenem que modernitzar no és sols executar obres sinó també facilitar formació i suport econòmic i tècnic a les persones llauradores i a la població en general per posar en valor la importància de la relació dels sistemes de regadiu i les pràctiques agràries amb el funcionament del cicle hidrològic, els nostres ecosistemes i la nostra salut.

En definitiva, des de Compromís apostem per una modernització integral dels regadius, perquè l’agricultura continue viva a la nostra comarca, genere retribucions dignes a les persones llauradores i seguisca aportant beneficis tant a la població d’Alzira i de la Ribera com a la societat valenciana en general.