Així ho han manifestat representants del col·lectiu a l’acte organitzat per Compromís Ribera Alt a la Creu Coberta d’Alzira amb motiu de la commemoració del 9 d’octubre.

Lectura del Manifest per una mobilitat sostenible a la Ribera Alta del Xúquer

A l’acte s’ha llegit el MANIFEST PER UNA MOBILITAT SOSTENIBLE  A LA RIBERA ALTA DEL XÚQUER, que diu així:

Per uns pobles riberencs on es fomente l’accés al treball, equipaments i serveis bàsics necessaris a peu, en bici o en un transport públic net i accessible.

La conformació de les ciutats i del nostre dia a dia ha patit un canvi radical amb la pandèmia de COVID19. Aquesta pandèmia ens ha posat de colp davant de les coses més necessàries i bàsiques, com passejar cada dia, poder menjar de forma saludable, anar al metge o a estudiar amb total normalitat. El transport i els desplaçaments, la mobilitat de les persones al cap i a la fi, haurà de canviar per necessitat, a causa de l’emergència climàtica i pel nostre propi bé. Els pobles i les comarques són quelcom més que un immens aparcament privat o un escalèxtric per a cotxes, i les persones deuen tindre el dret de poder relacionar-se i la possibilitat de desplaçar-se a peu o en altres mitjans, sense l’obligació d’haver d’anar sempre en un cotxe privat.

A més, tenint en compte els acords internacionals en la lluita contra el canvi climàtic i per compromís polític, el Govern del Botànic va declarar l’Emergència Climàtica, i ha aprovat l’ESTRATÈGIA VALENCIANA DE CANVI CLIMÀTIC I ENERGIA 2030 (EVCCE 2030), on es detallen les accions més importants en qüestió de mitigació i adaptació a aquest greu problema que amenaça a la societat i a l’espècie humana. Dins d’ella, es planteja reduir el greu impacte que causa el transport amb vehicles a motor, causant del 25% de les emissions totals de GEH a Espanya i gairebé el 40% de les emissions dels sectors difusos. Segons aquest document, més del 85% dels nostres desplaçaments diaris podrien fer-se a peu, en bici o altres vehicles no motoritzats; i el 100% si comptem a més amb el transport públic adequat.

Per aquestes raons devem imaginar i posar en marxa una nova mobilitat sostenible, menys contaminant i malgastadora de recursos i energia, més segura, més saludable, accessible al màxim nombre de ciutadans i més amable amb els mateixos pobles i els seus veïns.

Diferents ciutats són hui en dia model de ciutats més intel·ligents i sostenibles, com ara Pontevedra, reduint el trànsit en un 97% en el centre de la ciutat i les emissions de carboni en un 67%, o París, amb el seu projecte «El París a un quart d’hora», en què ningú hauria de tardar més de 15 minuts en anar a la feina o a dur les xiquetes a l’escola, recolzant-se en una aposta clara per la mobilitat en bicicleta i el transport públic, a part de fomentar el teletreball o altres formes de millora social de la mobilitat.

S’hauran de treballar accions per aproximar treballs, serveis i zones d’esplai als ciutadans, per reduir desplaçaments innecessaris fent les ciutats i els seus entorns més agradables per a la vida diària; i per fomentar el desplaçament a peu, en bici i transports no motoritzats de moda, com ara els patinets, i els transports públics o vehicles compartits amb motors menys contaminants.

Donada la interconnexió entre moltes de les nostres ciutats i pobles a l’hora dels desplaçaments de la seua població, i les vinculacions entre els polígons industrials, equipaments com hospitals, centres administratius, escoles, etc., fan que les accions que ideem per a moure’ns de millor forma també s’ha de pensar en un àmbit COMARCAL.

Així, per tal de contemplar com a prioritat  el benestar i la dignitat dels desplaçaments no motoritzats de la ciutadania mitjançant la millora urbana, reduint velocitats o contemplant zones lliures de cotxes i vehicles motoritzats, així com fomentar els desplaçaments urbans a peu o en bici, hauria de contemplar-se com a primera mesura un Pla COMARCAL de vials no motoritzats, per afavorir les connexions INTERURBANES per a desplaçaments “ciclopeatonals”, per tal que els nostres pobles tornen a tindre consciència de territori, que és el que som, per tal que les persones dels pobles propers es puguen tornar a trobar amb la facilitat i sensibilitat del que va a peu o al pas d’una bici.

Per tant, com a sotasignats, creiem que cal fer més accions comarcals en matèria de mobilitat al nostre territori, com una aposta ferma per una mobilitat i un estil de vida més sostenible a La Ribera, com ara:

  • Traçar un PLA COMARCAL DE MOBILITAT SOSTENIBLE, on s’incloga:
  • Pla Comarcal de vials per a Vehicles No Motoritzats (bicis, patinets, …), per tal d’aconseguir augmentar i consolidar els desplaçaments a peu i en bicicleta o patinet, tan necessaris en l’àmbit de salut, de mitigació del canvi climàtic o de l’eficiència energètica, i que connectarà els principals nuclis d’equipaments i serveis i els polígons industrials comarcals.
  • Pla de transport públic ecològic i sostenible, per connectar els nostres pobles de forma segura i sostenible, i la comarca amb altres comarques i, especialment, amb el nodus de València.
  • Establir un Fòrum comarcal d’Intercanvi de Mobilitat Sostenible, per informar-se de les accions municipals o locals posades en marxa en altres pobles en pro d’una mobilitat urbana sostenible i segura, especialment en allò que tinga a vore amb l’eliminació de les voreres i rastells, la reducció de la velocitat dels vehicles o la conversió de ciutats i pobles en espais més amables els desplaçaments de vianants i bicicletes, molt especialment pel que té a veure amb persones de mobilitat reduïda (gent més major, cadires de persones sense mobilitat personal, carrets de nens menuts, carrets de compra…).

La Ribera Alta del Xúquer, 8 d’octubre de 2020.