Virtuts Piera, Alfons Domínguez i Carles Esteve
Virtuts Piera, Alfons Domínguez i Carles Esteve

Reformant l’Estatut d’Autonomia prèvia consulta pública a la ciutadania valenciana

A Alzira es potenciarà el paper de la Regidoria de Sanitat i Salut Pública en la coordinació de les polítiques municipals de promoció de la salut en tots els àmbits

El diputat i candidat de Compromís a les Corts Valencianes per València, Carles Esteve, i el candidat de Compromís a l’Alcaldia d’Alzira, Alfons Domínguez, han presentat les propostes que Compromís porta al seu programa electoral en matèria de sanitat.

Carles Esteve ha detallat que es vol impulsar l’atenció primària, la de més proximitat dotant-la d’infermeres d’atenció comunitària (un total de 2.000), amb nutricionistes, fisioterapeutes i psicòlegs, per tal de tindre també atenció a la salut mental de manera més directa i preventiva. Per últim, Esteve ha afirmat: “Compromís és la garantia de la gestió 100 % pública i que blindarem a l’Estatut d’Autonomia”.

En l’àmbit local, Alfons Domínguez i la candidata de la llista d’Alzira, Virtuts Piera han detallat quines són les propostes a aplicar a Alzira:

  • Potenciarem el paper de la Regidoria de Sanitat i Salut Pública en la coordinació de les polítiques municipals de promoció de la salut en tots els àmbits, i en la interlocució amb els centres d’Atenció Primària, el departament de salut i la Conselleria de Sanitat.
  • Promourem una política transversal de promoció i prevenció en matèria de salut des de totes les àrees municipals, tenint en compte factors com la qualitat de l’aire, els espais saludables, el benestar emocional, les infraestructures esportives o la prevenció de conductes addictives.
  • Reforçarem la participació en la Xarxa Salut, així com l’elaboració d’un Programa municipal de promoció de la salut, en col·laboració amb els centres d’Atenció Primària, les entitats sociosanitàries i tots els actors implicats.
  • Fomentarem l’alimentació saludable com a element de promoció de la salut, prevenció i abordament de malalties en col·laboració amb la xarxa d’Atenció Primària.
  • Oferirem programes municipals de suport psicosocial, centrats especialment en les persones joves o cuidadores de dependents.
  • Realitzarem campanyes de sensibilització i conscienciació al voltant dels hàbits de vida saludable, tant pel que fa al foment de l’activitat física i l’alimentació, com en la prevenció de les addiccions com la ludopatia o les drogodependències, amb especial èmfasi en la població jove i adolescent.
  • Promourem iniciatives per a la participació de la ciutadania en la promoció de la salut.
  • Potenciarem l’alimentació saludable en les instal·lacions i serveis públics o en les activitats organitzades per l’Ajuntament.
  • Crearem un codi de bones pràctiques per als menjadors escolars, amb l’objectiu que la contractació dels serveis de restauració fomente l’alimentació saludable, l’educació nutricional i la promoció de la producció agroalimentària local.
  • Habilitarem banys públics en la ciutat.
  • Instal·larem fonts públiques d’aigua filtrada als carrers, i promourem que en els edificis municipals hi haja fonts d’aigua per a reomplir per a evitar l’ús de botelles de plàstic.
  • Promourem xarrades, tallers i activitats de sensibilització per a la promoció de la salut amb la col·laboració del Departament de Salut de la Ribera i altres professionals de la salut, sobre aspectes com tals com, per exemple, l’alimentació equilibrada al llarg de la vida, la influència dels aliments en la prevenció o tractament de patologies, l’ús racional de medicaments, educació en centres escolars sobre el consum de substàncies nocives o tallers de primers auxilis, entre altres.
  • Col·laborarem amb les associacions dels diferents àmbits per a promoure hàbits saludables i mantenir un ambient saludable, amb campanyes, iniciatives i materials.
  • Explorarem programes innovadors, en col·laboració amb Departament de Salut de la Ribera i amb les associacions de persones malaltes, en què es potencie l’activitat fisicoesportiva per a millorar la qualitat de vida dels malalts crònics o facilitar la recuperació dels malalts en general, i per a promoure el potencial rehabilitador i terapèutic de l’esport, la música o les arts.
  • Treballarem per ampliar les places d’aparcament de l’Hospital de la Ribera.