Una d’elles és la creació d’una àrea específica de Transició Ecològica, Sostenibilitat i Benestar per donar transversalitat i ser més efectius a l’hora d’aplicar les polítiques necessàries.

Alzira, 3 de maig de 2023.- El candidat a l’alcaldia, Alfons Domínguez, acompanyat de l’enginyer forestal i expert en incendis forestals, Ferran Dalmau, va presentar ahir les propostes de Compromís per a la gestió forestal del Paratge Natural Municipal Murta Casella (PANAMU).

En primer lloc, va intervindre Ferran Dalmau que va contextualitzar la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem en termes generals i també a escala local. Així mateix, va mostrar les claus per a fer una gestió forestal òptima per a conservar i millorar l’estat de la superfície forestal alzirenya. També va fer una anàlisi de les circumstàncies que es produïren i com es va gestionar l’incendi del 14 d’abril passat a la Casella.

A continuació, el candidat a l’alcaldia, Alfons Domínguez, va exposar els punts fonamentals que Compromís planteja per a la conservació i millora del PANAMU perquè, segons va manifestar: “La gestió forestal, prevenció i extinció d’incendis és una línia de treball prioritària a la que cal dotar de pressupost i personal adequat”.

En primer lloc, és important la implementació del Pla d’Usos del PANAMU que s’ha treballat al ple del Consell del Paratge, de forma consensuada i democràtica, durant més d’un any, amb un debat tan intens com necessari. La següent fase seria posar-lo en informació pública, a disposició de la ciutadania alzirenya per a donar la seua opinió i proposar correccions.

És un Pla indispensable per revisar acuradament totes les qüestions relatives al paratge i als seus usos. No es tracta de restringir sinó d’ordenar els usos i donar pautes per millorar la gestió i fer-la més àgil i moderna, evitant discussions i debats polítics estèrils sobre cadascuna d’aquestes peticions. S’equipararia així al que tenen la resta de Paratges i zones protegides arreu d’Europa.

Altres mesures serien:

  • Crear un Àrea específica de Transició Ecològica, Sostenibilitat i Benestar.
  • Passar de Paratge Natural Municipal a una altra figura de rang superior, per a aconseguir un millor finançament i per a integrar les zones i poblacions limítrofes.
  • Ampliar la superfície pública protegida, amb compra de més terreny forestal.
  • Dotar de suficient personal i recursos a la direcció del PANAMU.
  • Executar i millorar la mobilitat i les zones d’acollida de les visites al PANAMU (amb un autobús llançadora elèctric; afavorir l’anada a peu o en bici o remodelar l’aparcament, per fer-lo més útil per a qüestions d’evacuació i logística en cas de risc o emergències);
  • Situar hidrants a l’aparcament i en l’entrada de la Murta i adequar i millorar infraestructures en la Murta imprescindibles en l’extinció d’un incendi;
  • Millorar la cobertura mòbil;
  • Aprofundir en el protocol d’evacuació dels visitants del paratge;
  • Obrir senderes en zones inaccessibles de vegetació forestal, obrir i mantindre faixes auxiliars així com l’aclarida selectiva en zones de repoblació de la Murta i la Casella, i fer un estudi de creació de discontinuïtats.

Alzira, a més, disposa des del 2022 d’un nou Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF), on venen definides i s’estimen econòmicament una sèrie d’actuacions que pretenen reduir el risc d’incendi forestal del terme municipal, programades per a executar-se al llarg dels 15 anys de vigència de l’esmenat pla. El PLPIF vigent d’Alzira és la guia i el full de ruta que s’ha de seguir per tal d’aplicar una prevenció d’incendis forestals ordenada i eficaç en el nostre terme municipal.